SENIOR TAXI UŽ OD ZÍTŘKA

31.01.2017
SENIOR TAXI UŽ OD ZÍTŘKA

Radnici v Jeseníku se podařilo spustit projekt Senior taxi, které se rozjede za prvním klientem už zítra, 1. února. Smyslem je usnadnit lidem v důchodovém věku cestování k lékaři, na úřady nebo třeba na nádraží v tomto městě. Podmínkou je trvalý pobyt v Jeseníku, věk 75 let a výše a průkazka na tuto službu.

„Vyhlásili jsme čtyři kola výběrového řízení, první dvě nebyla úspěšná, ve třetím byl vážný zájemce, smlouvu ale nakonec nepodepsal. Do čtvrtého kola se pak přihlásily Technické služby Jeseník, které 1. února poprvé nabídnou tuto službu,“ uvedla místostarostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Pro klienty bude jezdit zcela zánovní Ford Tourneo s označením SeniorBus, druhým vozem, který bude k dispozici, je tři roky stará Škoda Yeti. „Druhé vozidlo jsme schopni nasadit v případě přetlaku objednávek. Řidiče jsme zajistili z řad našich zaměstnanců,“ vysvětlil ředitel Technických služeb Jeseník Jaroslav Ryčl. Senior, kterého může bezplatně doprovázet jedna osoba,  zaplatí za jízdu dvacet korun, zbytek uhradí město ze svého rozpočtu. „Chtěla bych zdůraznit, že to není komerční služba. Je to poděkování lidem, kteří tady žijí celý život. Dostupnost v Jeseníku není jednoduchá a řada seniorů tuto službu vítá,“ řekla Blišťanová. Její slova potvrzuje i počet vydaných průkazek, který se už blíží ke stovce. „Lidí nad 75 let žije v Jeseníku více než 700. Uvidíme, jak se tato služba ujme. V případě malého počtu jízd bychom snížili věkovou hranici pro další zájemce,“ dodala Blišťanová.

Senior taxi bude fungovat ve všední dny, a to od 6 do 15 hodin. Lidé se tak mohou levně dostat na předem určená místa, například k lékaři, na poštu, do nemocnice nebo na úřad.