ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY A PŘÍJEZD HISTORICKÉHO VLAKU

26.04.2017
ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY A PŘÍJEZD HISTORICKÉHO VLAKU

Jeseník si letos připomíná 750. výročí od první písemné zmínky, není tedy divu, že i 170. Zahájení lázeňské sezony proběhne v plné parádě. Mezi 12. - 14. květnem se domácí i přespolní návštěvníci mohou těšit na barevný rej hudby, tance a zábavy, a to jak v centru města, tak v Priessnitzových léčebných lázních.

V pátek 12. května bude živo na Masarykově náměstí. Od 16. hodiny zde bude na pódiu probíhat rozmanitý program, který se zastaví až úderem půlnoci. Program zahájí úvodní zdravice a neodmyslitelný pochod Dechového orchestru mladých ZUŠ Jeseník s mažoretkami a svůj um předvedou taktéž děvčata z Tanečního studia Lenky Bachové. Podvečer bude patřit pro změnu muzice. Moderátor zahájení, „starý známý" Janko Kulich, nepřijede ze Slovenska sám, nýbrž s kapelou Kolegium a posluchačům naservírují porci vkusného folk rocku. Ještě na tvrdší strunu zahrají jeseničtí YesBlues, jež jsou mistry v adaptaci českých i zahraničních bluesových a rockových klasik.

První vrchol večera nastane po setmění. V rámci zahájení budou vůbec poprvé veřejně promítnuty nejstarší filmy z historie Jesenicka, které byly objeveny v Národním filmovém archivu a k jubilejní příležitosti restaurovány a digitalizovány. Jedinečný exkurz do historie doplní symbolicky premiéra zbrusu nového propagačního videoklipu města. Před druhým hudebním blokem budou návštěvníci moci obdivovat také dynamickou malbu v přímém přenosu v podání Věrky Vybíralové.

Hlavní hvězdou večera bude bezesporu David Koller s kapelou. Někdejší lídr skupiny Lucie, která patřila zejména v 90. letech mezi tahouny tuzemské rockové scény, nastoupil na úspěšnou sólovou dráhu – na koncertě však uslyšíme písně z různých etap jeho kariéry, včetně léty prověřených hitů. Ani po Kollerově vystoupení nestihne náměstí „vychladnout" – až do konce večera budou publikum bavit krotitelé funky, soulouvých a jazzových rytmů G Point FunKction z Rychnova nad Kněžnou.

Zahájení lázeňské sezony letos v sobotu zpestří příjezd historického vlaku Šlechtička, který pojede z Olomouce do Jeseníku a zpět. Příjezd do Jeseníku je naplánován na 12:30. Program.

Neméně bohatý program si na sobotu 13. května připravily Priessnitzovy léčebné lázně. Kdo se těší na velkolepý příjezd Vincenze Priessnitze s chotí a družinou, nebude zklamán ani tentokrát – tradiční ceremonie se odehraje okolo 13. hodiny. Po celý den bude také probíhat nabitý program na lázeňském hřišti, který uspokojí malé i velké návštěvníky. Vévodit mu bude odpolední vystoupení populární slovenské zpěvačky Kristíny, ovšem na své si přijdou i příznivci jiných hudebních žánrů – na pódiu se vystřídá kupříkladu Swing Dixieland Band Armády ČR či revival světoznámé popové kapely ABBA. Bližší informace o lázeňském programu naleznete na speciálních plakátech či na webu priessnitz.cz.

Jubilejní 170. Zahájení lázeňské sezony si co do atraktivity nezadá se svými předchůdci. Program je opět pestrý a vyvážený, navíc zcela zdarma. Jediné, co si je nyní třeba přát, je venkovním radovánkám nakloněné počasÍ.

PROGRAM PÁTEK A SOBOTA

Jiří Janík

Další fotografie
ZLS 2017.JPG
1.png