DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ V JESENÍKU

10.05.2017
DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ V JESENÍKU

Město Jeseník plánuje výstavbu dětského dopravního hřiště v lokalitě ZŠ Boženy Němcové. V současnosti městu chybí vlastní dopravní hřiště, děti jsou tak nuceny cestovat mimo město Jeseník.

Děti jsou naší budoucností, ale zároveň patří k nejohroženějším účastníkům silničního provozu. Než se nadějeme, tak vyrostou, začnou pobíhat po ulici a také začínají jezdit na kole, čímž aktivně vstupují do silničního provozu, kde na ně čeká řada nebezpečí. Ke zvyšování bezpečnosti dětí na komunikacích slouží dopravní výchova. Dopravní výchova dětí dlouhodobě patří mezi klíčové aktivity v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Od září 2013 povinně vstupuje prostřednictvím školních vzdělávacích programů do výuky na všech základních školách v ČR, a to na prvním i druhém stupni.

Dětská dopravní hřiště mají za úkol seznámit děti se základními dopravními pravidly a zábavnou formou je tak v bezpečí připravit na realitu silničního provozu. Forma výuky mimo školní učebnu je pro děti velmi přitažlivá a její účinnost je větší. Prostřednictvím výuky na dětských dopravních hřištích postupně přivykají dopravnímu prostředí, přizpůsobují mu své chování a získávají tak potřebnou jistotu.

Záměr výstavby tohoto druhu hřiště byl projednán na Ministerstvu dopravy – BESIP, které  prioritně podporuje zvyšování ochrany života dětí v silničním provozu. Záměr byl finančně i koncepčně podpořen i Olomouckým krajem, jehož finanční příspěvek na stavbu činí 1,8 mil. Kč. Lokalita u ZŠ Boženy Němcové se jeví jako koncepční s vazbou na ZŠ, plně respektující územní plán města.

Předmětem stavebních prací je úprava stávající plochy venkovního hřiště v blízkosti ZŠ Boženy Němcové, vybudování živičných komunikací dopravního hřiště a chodníků ze zámkové dlažby. Úprava ostatních ploch mimo komunikace – zatravnění, výsadby a mobiliář. Předpokládá se oplocení a osvětlení areálu, vodorovné a svislé dopravní značení, odpovídající záměru dopravní výuky. Hřiště nemá zvláštní nároky na technickou infrastrukturu, jeho provoz je sezónní s ohledem na školní docházku.

Soubory ke stažení