ČTENÁŘI SE DOČKAJÍ NOVÉ KNIHOVNY

24.07.2017
ČTENÁŘI SE DOČKAJÍ NOVÉ KNIHOVNY

V Jeseníku vznikne nová knihovna v plánovaném Centru společných aktivit. Město získalo na jeho stavbu i vybavení dotace, a to ve výši cca 29 milionů korun z celkových 43 milionů. Stavební práce by měly začít ještě letos, dokončení se předpokládá koncem příštího roku.

„Centrum společných aktivit vznikne z bytové jednotky č. p. 870 a budovy bývalého loutkového divadla, která je součástí areálu městského divadla. Nový komplex bude mít funkci multimediální knihovny s přidruženými funkcemi, jako jsou multimediální učebna anebo menší víceúčelový sál,“ vysvětluje vedoucí Oddělení investic Městského úřadu Jeseník Jiří Uher.

První nadzemní podlaží přístavby bude působit jako vstupní foyer s centrální recepcí s možností podávání jednoduchého občerstvení. Tento prostor využijí návštěvníci centra také k posezení a ke čtení. Zároveň zde naleznou počítače s přístupem na internet. Z centrálního prostoru bude možný vstup do multimediální knihovny a oddělení pro děti a mládež (bývalý bytový dům) a do multimediální učebny (budova bývalého loutkového divadla). Prostor bývalého loutkového divadla bude obsahovat menší projektovou místnost pro pořádání workshopů s potřebným vybavením. Dále zde vznikne multimediální učebna se zázemím, přístupná z hlavního prostoru přístavby. Ve druhém nadzemním podlaží naleznou návštěvníci centra víceúčelový hudební sál, který bude mít potřebná opatření proti šíření hluku a pro zabezpečení dostatečných akustických podmínek.

„Cílem projektu je vytvoření kooperační sítě a otevření prostorů určených k realizaci přeshraničních aktivit v oblasti společenského a kulturního života partnerských měst Jeseník a Nysa za účelem vzájemného poznání se a porozumění místních komunit,“ dodává Jiří Uher. V rámci kooperační sítě dojde k realizaci mnoha společných společensko-kulturních akcí různého druhu, které mají za cíl aktivní zapojení různých sociálních skupin do aktivit Centra na bázi přeshraniční spolupráce. Samotná stavba bude spolufinancována prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Vybavení pak zajistí dotace Interreg V-A Česká republika – Polsko. 

Další fotografie
3-9.pdf
nahled-1125-logo-standardni-varianta-cely-nazev-fondu.jpg