SOCHA SVĚTCE SE VRÁTILA NA NÁMĚSTÍ

21.08.2017
SOCHA SVĚTCE SE VRÁTILA NA NÁMĚSTÍ

Po více než půlstoletí se v polovině srpna vrátila socha světce Jana Nepomuckého na Masarykovo náměstí. Předtím byla umístěna u kostela Nanebevzetí Panny Marie, odkud v květnu letošního roku putovala na renovaci. Slavnostní odhalení sochy proběhne 17. září v rámci oslav 750 let města.

„Socha byla v katastrofálním stavu, a to přesto, že v minulosti proběhly dvě renovace, ta poslední v roce 1901. Právě ta soše nejvíce ublížila, a to vzhledem  k použitému betonu a cementu, hodně ji poškodil i její následný přesun po druhé světové válce k místnímu kostelu,“ uvedl restaurátor Jakub Gajda, který na soše pracoval čtyři měsíce. Jak dále poznamenal, nejobtížnější práce spočívaly v očistění sochy. Navíc byl kámen hodně zasolený kvůli použitému cementu, jenž obsahoval vodorozpustné soli. Svou roli přitom sehrála i léta dlouhodobé neúdržby a také místní podnebí.

Nyní je však socha po renovaci, a tak si ji lidé budou moci prohlédnout v celé její kráse při jejím slavnostním odhalení. To se uskuteční v neděli 17. září s doprovodným programem, který začne v 10.30 hodin. „V tento čas  proběhne  mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie, po ní bude následovat průvod na Masarykovo náměstí. Zde pak veřejnost může zhlédnout menší kulturní program a v pravé poledne se lidé dočkají slavnostního odhalení sochy svatého Jana Nepomuckého,“ uvedl radní města Jeseníku Miroslav Hrdlička.

Socha, která váží celkem zhruba čtyři tuny, je zhotovena ze slezské žuly. Její renovace přišla na téměř 200 tisíc korun bez DPH, dotace z fondu Euroregionu Praděd činila 85 %