PAPOUŠCI ZAPLNILI VOLIÉRU

07.09.2017
PAPOUŠCI ZAPLNILI VOLIÉRU

Jeseník se může pochlubit dalším lákadlem, a to ptačí voliérou na náměstí Svobody. Ta již zde byla instalovaná minulý týden a včera odpoledne v ní našli svůj nový domov opeřenci. Na jejich bezpečí bude dohlížet i oko kamery městské policie. 

„Ve voliéře je zatím více než dvacet různě zbarvených papoušků vlnkovaných neboli andulek a deset zebřiček přibude příští týden,“ uvedla Vladislava Fačevicová, ředitelka Střediska volného času Duha, které se bude starat o provoz voliéry. „Nakoupili jsme automatické dosypávače krmiva včetně zásobníků na vodu s dokapávačem,“ upřesnila Fačevicová vnitřní vybavení. Jak dále poznamenala, ptáci jsou z venkovního chovu, nicméně na zimu se vrátí ke svým chovatelům a na jaře budou opět ve voliéře. „Ta není zateplená a byl to jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli k tomuto kroku,“ vysvětlila ředitelka SVČ Duha.

Voliéra pro obyvatele Jeseníku však není úplnou novinkou. V minulosti, zhruba v 70. letech, zde voliéra už byla, a to v době, kdy na stejnojmenném náměstí stálo autobusové nádraží. „Na tu dobu si pamatuji, chodil jsem se tam dívat s dětmi,“ zavzpomínal Miroslav Táborský, který nyní šéfuje Městské policii v Jeseníku. Zároveň dodal, že na jaře došlo k ořezání dřevin kolem budoucí voliéry, aby tam lépe dohlédl kamerový systém. „Zároveň se nám z této lokality podařilo vytlačit bezdomovce, aby maminky s dětmi neměly strach přijít sem a mohly se tak těšit z pozorování papoušků,“ sdělil ředitel městských strážníků. Aby dojem byl co nejlepší, pracovníci technických služeb očistili a poté natřeli lavičky, aby se tato lokalita stala opět atraktivní pro rodiny s dětmi a návštěvníky města.

Voliéra přišla zhruba na 300 tisíc korun včetně DPH. „Částka zahrnuje samotnou konstrukci včetně spodní stavby a vnitřní vybavení," uzavřel Jaroslav Ryčl, ředitel Technických služeb Jeseník.