ANTIGRAFFITI NÁTĚR CHRÁNÍ TINDALŮV PRAMEN

18.10.2017
ANTIGRAFFITI NÁTĚR CHRÁNÍ TINDALŮV PRAMEN

Smetanovy sady lákají nejen zájemce o relaxaci, ale také bohužel i sprejery. Ti si za svůj cíl pravidelně vybírají Tindalův pramen. Sotva zaměstnanci Technických služeb Jeseník, které se starají o údržbu rozlehlého parku, očistili tuto památku, za několik dnů byl pramen opět posprejován. Nyní ho však chrání antigraffiti nátěr.

„Po útoku sprejerů stačí k uvedení do původního stavu teplá voda a kartáček,“ uvedl David Nepejchal, jednatel společnosti Chytrá pěna, která Tindalův pramen očistila a poté opatřila ochranným nátěrem, a to zcela zdarma. Jak dále poznamenal, nátěr by měl vydržet až 10 let. K dalším výhodám nátěru patří to, že na takto ošetřené ploše nedrží plakáty ani žvýkačky. Tímto způsobem se tak dají ošetřit rizikové plochy, třeba fasády domů, nátěr totiž přilne téměř ke každému podkladu. „Tuto novinku, která rozšířila portfólio našich služeb, jsme zavedli během léta. Město Jeseník bylo jedním z našich prvních zákazníků,“ dodal jednatel společnosti.

Tindalův pramen, jenž se nachází  na pravém břehu říčky Bělé zhruba 200 metrů před Ovčím mostem, nechal postavit v roce 1846 major nizozemské královské armády baron Daniel Tindal. Ten se zde léčil kvůli potížím s míchou od roku 1843 a s přestávkami ve Freiwaldau (dnešní Jeseník) pobýval až do roku 1856.