KERAMICKÉ POPELNICE MÍŘÍ DO JESENÍKŮ

18.05.2018
KERAMICKÉ POPELNICE MÍŘÍ DO JESENÍKŮ

Zástupci nejlepších měst a obcí Olomouckého kraje převzali včera v prostorách fortové pevnosti v Křelově-Břuchotíně ocenění za třídění odpadů v roce 2017. Ve 13. ročníku tradiční soutěže O keramickou popelnici" získal náš region dvě první místa, město Jeseník a obec Ostružná

V kategorii nejmenších obcí do 500 obyvatel zvítězila v třídění plastů, papíru, skla a nápojových kartonů znovu Ostružná, která díky svým občanům obhájila prvenství z loňska. Rovněž kategorie obcí od 501 do 2 000 má staronového šampiona - Obec Majetín. V kategorii obcí od 2 001 do 15 000 obyvatel zvítězil Jeseník. Mezi městy nad 15 000 obyvatel má, stejně jako v loňském roce, nejlepší třídiče krajská metropole Olomouc. Nově mohly letos obce obdržet ocenění za odpadový počin roku. Novinkou letošního ročníku je pak speciální kategorie „Odpadový lev", což je ocenění pro obec, které se podařilo díky intenzivní práci na odpadovém systému dosáhnout největšího zlepšení. Tímto titulem se letos pyšní město Litovel.
Vítězná města jsou dlouhodobě lídry Olomouckého kraje, který patří v třídění odpadů mezi nejlepší regiony v České republice. „Výtěžnost tříděného odpadu v našem kraji stále roste a potvrzuje se tak, že naši občané třídění odpadu přikládají stále větší váhu. Soutěž je velkou motivací pro ty nejlepší obce, které tak mohou ukázat cestu ostatním. Stále totiž existuje dost lidí, kteří si dosud neuvědomují, jak je třídění důležité," uvedl na slavnostním ceremoniálu Jan Zahradníček, 2. náměstek hejtmana Olomouckého kraje. V celorepublikovém srovnání je Olomoucký kraj na pomyslném pátém místě. Jak vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM, na jednoho obyvatele kraje připadlo za loňský rok bezmála 50 kg vytříděného papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Celorepublikový průměr je o více než 2 kilogramy nižší.

Do soutěže, kterou každoročně vyhlašuje Olomoucký kraj společně s Autorizovanou obalovou společností EKO-KOM, a.s., bylo zapojeno 396 obcí a měst Olomouckého kraje. V samotném klání se hodnotila vykazovaná data v systému EKO-KOM. Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě nebo sběr nápojových kartonů či kovových odpadů.

Nedílnou součástí ocenění jsou i motivační odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách poskytne Olomoucký kraj. Obce si tak mezi sebe v závislosti na konečném umístění rozdělí celkovou částku 325 tisíc korun, město Jeseník získalo 35 tisíc korun. (TZ)