MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ BILANCUJE

02.11.2017
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ BILANCUJE

Projekt Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání ORP Jeseník (dále jen MAP) jde po roce a půl realizace do poslední čtvrtiny. Co se tedy podařilo během této doby?

„Vytvořila se rámcová koncepce vzdělávání celého okresu. Společně se školami jsme vyspecifikovali rámec jejich konkrétních investičních záměrů, vyjasnili jsme si jejich plánované „měkké“ aktivity a nyní se zaměřujeme na plán aktivit spolupráce,“ řekla vedoucí projektu Markéta Bartáková. Jak dále poznamenala, podpora spolupráce všech aktérů, kteří se pohybují v oblasti vzdělávání, je hlavním cílem projektu MAP. Ten je naplňován podporou spolupráce zřizovatelů, škol, zájmových a neziskových organizací, sociálních služeb, zástupců příslušných úřadů, apod. „Pro nás to znamená společné informování, vzdělávání a plánování partnerských aktivit při řešení místně specifických problémů a potřeb. Lokální aktéři tak jsou nejen pravidelně informováni o dílčích výstupech, ale podílejí se na jejich tvorbě a připomínkování,“ dodala Bartáková.

Hlavním přínosem realizace projektu je vybudování udržitelného systému komunikace mezi aktéry, kteří ovlivňují vzdělávání v daném území. Podporu vzájemné spolupráce deklarují partneři podpisem Memoranda o spolupráci. Seznam zapojených škol a aktivně spolupracujících aktérů je průběžně aktualizován a  zveřejněn na webu www.zs-jeseniky.cz.

Kromě samotné tvorby koncepce v projektu probíhají vzdělávací akce dle požadavků všech zapojených, stejně jako tematická setkávání apod. „Navštívili jsme například Centrum ekologických aktivit Sluňákov, Pevnost poznání, ScioŠkolu v Olomouci, celostátní konferenci Počítač ve škole, konferenci Matematika Hejného metodou v Brně, Montessori třídu ve Vápenné, firmu PRO - BIO ve Starém Městě. Pedagogové byli vyškoleni v oblasti specifických poruch učení, badatelsky orientovaném vyučování, ale také v rozvoji digitálních kompetencí. Proběhla setkání škol, zástupců příslušných úřadů, neziskových organizací a sociálních služeb,“ vyjmenovala Bartáková s tím, že dochází k propojování základních a středních škol v okrese, aby už děti prvního stupně získaly dostatek informací pro jejich budoucí rozhodování o volbě školy.

Na projekt MAP naváže MAP II.  „I v následném projektu chceme ctít nastavené priority, tedy kontinuální zlepšování kvality vzdělávání v mateřských a základních školách a podporu diskuze a spolupráce všech aktérů v oblasti vzdělávání v našem regionu,“ uzavřela vedoucí projektu Markéta Bartáková.

Aktuální informace na: www.zs-jeseniky.cz.