MĚSTO FINANČNĚ PODPOŘÍ STUDENTY

22.12.2017
MĚSTO FINANČNĚ PODPOŘÍ STUDENTY

Jednorázovou částkou čtyři tisíce korun podpořilo prosincové zastupitelstvo žáky vycházejících tříd, kteří nastoupí v příštím školním roce na střední školu v jesenickém okrese. Podmínkou je trvalé bydliště v Jeseníku. Celková částka, kterou zastupitelé schválili na podporu studentů, je 200 tisíc korun.

„Klesá počet deváťáků v okrese i samotných obyvatel. Demografický vývoj samozřejmě neovlivníme, můžeme se však pokusit zastavit nepříznivý trend, kdy nám výrazné desítky žáků odchází do středních škol mimo okres Jeseník, a to i do těch oborů, které máme i u nás. Jestliže v letech 2011-12 nastoupilo do středních škol našeho okresu 60 % žáků, vloni to bylo už jen 40 %, “ vysvětlil místostarosta města a zároveň ředitel místní hotelové školy Petr Procházka. Jak dále uvedl, tristní jsou především početní stavy žáků, kteří končí povinnou školní docházku. „V roce 2011 vycházelo v okrese Jeseník 550 žáků devátých tříd, vloni se jejich počet snížil na 324 a v letošním školním roce jich bude už jen 282,“  poznamenal Procházka. Tento fakt má přitom velký dopad na zaměstnanost. „Jestliže naše škola měla v letech 2011-2012 360 žáků, tak v letošním školním roce jich je 220. Úbytek 140 žáků se například projevil tím, že jsem jako ředitel školy musel zrušit dvanáct učitelských úvazků a postihlo to i další zaměstnance, dvě kuchařky a jednu uklízečku. A stejně jsou na tom ostatní střední školy,“ dodal Petr Procházka s tím, že kdyby se na základě finanční podpory 4000 korun rozhodlo pro hotelovou školu 11 žáků, tak se to vyplatí. Znamená to, že bude zachováno jedno učitelské místo, které je v současné době velmi dobře placené,“ řekl Petr Procházka.

Další negativní stránkou je demografický vývoj, počet obyvatel v okrese Jeseník klesl od roku 2001, kdy zde žilo 42 423 obyvatel na 38 957 k 31. 12. 2016. Navíc se zvyšuje počet občanů nad 65 let, kteří v roce 2011 tvořili 11,6 % veškerého obyvatelstva a letos se toto číslo už blíží 20 procentům. „Proto je dobré něco udělat, abychom podpořili žáky vycházejících ročníků. Nedokážu samozřejmě odhadnout, zda finanční podpora k něčemu bude nebo ne, ale rozhodně je to lepší, než nedělat nic,“ uzavřel místostarosta města Petr Procházka.